کانون پتنت برگزار می‌کند

طرح حفاظت از دستاوردهای فناورانه (فن تز)

۰۹ مرداد ۱۴۰۲ | ۱۲:۲۴ کد : ۳۶۰۳۵ اخبار
تعداد بازدید:۳۶۸
برنامه فن تز با هدف فرهنگ سازی و ارزش‌آفرینی از پایان‌نامه‌های مرتبط با فناوری‌های جهت‌ساز و با خروجی‌های قابل ثبت در مراجع بین‌المللی و معتبر، به عنوان یک رویداد حمایتی برگزار خواهد شد. چشم‌انداز این مسیر، حمایت از ثبت اختراعات و کمک به فرآیند توسعه فناوری، ترویج و تجاری سازی پایان‌نامه‌های حوزه فناوری‌های راهبردی است. این برنامه به گونه‌ای طراحی شده است که پایان‌نامه‌های مستعد و دارای قابلیت فناورانه، با اهداف رویداد با حمایت معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری و نهادهای حامی و بازیگران فعال اکوسیستم نوآوری مسیر ارزش‌آفرینی را طی کنند.
طرح حفاظت از دستاوردهای فناورانه (فن تز)

 

1-    اهداف برنامه

·        حفاظت از دستاوردهای فناورانه دانشجویان

·        ترویج انجام پایان‌نامه‌ها در حیطه فناوری‌های جهت‌ساز

·        کمک به توسعه فناوری و تجاری‌سازی پایان‌نامه‌های مستعد

 

2-    مخاطبان:

فارغ التحصیلان مقطع کارشناسی ارشد، دکتری حرفه‌ای که از پایان‌نامه خود دفاع کرده‌اند.

دانشجویان مقطع دکتری تخصصی که از پروپزال خود دفاع کرده اند، ...

پژوهشگران مقطع پسا دکتری که مقاله منتشر ننموده‌اند.

تبصره1: تمامی مخاطبان تا زمان انجام اتمام ارزیابی‌های برنامه فن تز باید موضوع پایان نامه خود را افشاء عمومی نکرده‌ باشند.

تبصره2: انتشار مقاله، چکیده پایان نامه و پوستر، شرکت در نمایشگاه‌ها و همایش‌ها از مصادیق افشاء عمومی است. مقاله منتشر نشده و در حال داوری مشمول این تبصره نیست.

 

3-    حیطه‌های برنامه:

کلیه حیطه‌های فناورانه که طی آن محصول یا فرآیند جدیدی توسعه داده شده است با اولویت فناوری‌های جهت‌ساز آینده از قبیل بخش‌های زیر مشمول دامنه این برنامه است.

 فناوری نانو و میکرو، زیست فناوری، پزشکی دقیق، علوم و فناوری‌های سلول‌های بنیادی، فوتونیک، لیزر، مواد پیشرفته، اپتیک و کوانتوم، اتصال پذیری و ارتباطات، هوش مصنوعی و دیجیتال و رباتیک، علوم و فناوری های شناختی، حوزه آب و انرژی و محیط زیست، حمل و نقل، گیاهان دارویی و طب سنتی

 

4-    شرایط شرکت در فن‌تز

طرح‌هایی که شرایط زیر را داشته باشند می‌توانند برای شرکت در این برنامه درخواست ارسال نمایند.

·        موضوع مستخرج از رساله/ پایان نامه با اولویت فناوری‌های راهبردی و کلیدی باشد.

·        شامل فرآورده یا فرآیند موضوع اختراع (جدید، دارای گام ابتکاری و قابلیت کاربردصنعتی) باشد.

·        حداقل تا مرحله دستیابی به نتایج اولیه شرایط احراز اختراع (TRL3به بالا) پیشرفت کرده باشد.

·        مقاله چاپ شده از موضوع پایان نامه( یا هر گونه خود افشایی) دیگری نداشته باشد. سابمیت مقاله با شرط عدم انتشار تا زمان پذیرش و فایلینگ اختراع مورد قبول است.

 

 

سازوکار اجرای فن تز:

برنامه زمابندی فن تز:

مشاهده ویدئوی فراخوان فن تز

 

 

سئوالات متداول

 1. تعریف اختراع:

اختراع محصول، فرآیند یا روشی است که راهکار فنی جدیدی را به‌منظور حل یک مشکل فنی پیشنهاد می‌کند و اختراعی قابل ثبت است که شاخص نوآوری (Novelty)، شاخص گام ابتکاری (Inventive Step) و نیز شاخص کاربردپذیری صنعتی  (Industrial Application) را داشته باشد.

 2. تعریف پتنت:

پتنت (گواهی ثبت اختراع) سندی مبنی بر اعطای حق مالکیت به مالک/مالکان اختراع توسط اداره ثبت اختراع است که به ‌موجب آن مالک این توانایی را دارد تا در کشوری که اختراع خود را ثبت نموده‌ است برای مدتی معین از بهره‌برداری دیگران از آن ‌ممانعت به عمل آورد.

 3. موضوعات مناسب اختراع:

طرح‌هایی مورد حمایت کانون هستند که موضوعات آن‌ها از منظر معاهدات بین‌المللی و قوانین ثبت اختراع در ادارات معتبر قابلیت ثبت داشته باشد. در این راستا، موضوعات بیان شده در ذیل مورد حمایت کانون نیستند:

·        کشفیات (مانند پیدا کردن یک گیاه یا ماده معدنی در طبیعت)، نظریه‌های علمی، روش‌های ریاضی، روش‌های تشخیص و درمان بیماری، نظریه‌های روانشناسی، آثار هنری (مانند نقاشی)، نظریه‌های اقتصادی و تجاری و روش‌های کسب‌و‌کار؛

·        طرح‌ها، قواعد و روش‌های اجرای فعالیت ذهنی مانند بازی‌ها (Games)؛

·        نرم‌افزار، کدنویسی، برنامه‌نویسی، معماری سیستم و پروتکل‌های ارائه و انتقال داده؛

·        موضوعات انتزاعی که قابل ساخت نیستند (مانند برنامه‌های ورزشی) و یا در مرحله طراحی مفهومی هستند؛

·        موضوعاتی که بهره‌برداری از آنها خلاف موازین شرعی و اخلاق حسنه باشد؛

·        موضوعاتی که محدود به یک منطقۀ جغرافیایی خاص است و کاربرد گسترده‌تری ندارد (به‌عنوان مثال دستگاه‌های کشت زعفران تنها در ایران و نقاط محدودی از جهان که زعفران در آن‌ها کشت می‎شود کاربرد دارد و مورد حمایت کانون قرار نمی‌گیرد).

4. نوآوری:

شاخص نوآوری دلالت بر عدم وجود عینی جنبه‌های فنی مختلف یک طرح در دانش پیشین  دارد به‌گونه‌ای که در هیچ نوع از دانش بشری اعم از مقاله، پتنت، کتاب، محصول و حتی یک دانش عمومی در یک منطقه جغرافیایی، افشا نشده ‌باشد.

 5. گام ابتکاری:

گام ابتکاری، به زبان ساده به معنی میزان خلاقیت در نوآوری است. از منظر مبانی حقوق پتنت، جنبه نوآورانه اختراع، زمانی دارای گام ابتکاری است که از نقطه‌نظر شخص دارای مهارت عادی  (Ordinary skill)در آن رشته، با کنار هم قرار دادن مراجع پیشین، نتوان به نوآوری مورنظر دست یافت و به ‌نوعی این جنبه اختراع بدیهی نباشد.

  6. معاهده PCT و فواید آن:

معاهده همکاری ثبت اختراع (Patent Cooperation Treaty) یا PCT یک پیمان چندجانبه بین‌المللی تحت پوشش سازمان جهانی مالکیت فکری (WIPO) است که حق‌تقدم ادعاهای تقاضانامه را به مدت ۳۰ ماه از تاریخ تشکیل پرونده (Filing) در بیش از ۱۵۰ کشور عضو آن برای متقاضی حفظ می‌کند. هدف از تشکیل پرونده در PCT آن است که متقاضی زمان کافی برای شناسایی بازارهای اصلی در راستای تجاری‌سازی تقاضانامه را داشته باشد و پس از شناسایی بازار هدف، نسبت به ثبت در پایگاه ثبت اختراع خارجی مورد نظر اقدام نماید.

به کمک این پیمان، متقاضی تنها یک درخواست بین‌المللی را در یک مکان، به یک زبان و با یک هزینه اولیه به ثبت می‌رساند. این در حالی است که در صورت عدم استفاده از PCT، می‌بایست به‌طور جداگانه برای هر یک از کشورها یا مناطق مدنظر اقدام نماید.

 7. پایگاه ثبت اختراع خارجی:

منظور از پایگاه ثبت اختراع خارجی یکی از ادارات ثبت اختراع کشورهای عضو و غیر عضو در معاهده PCT، ادارات منطقه‌ای مانند اداره ثبت اختراع اروپا و غیره است. اداره ثبت اختراع و علائم تجاری آمریکا (USPTO)، سازمان مالکیت فکری ملی چین (CNIPA)، اداره ثبت اختراع ژاپن (JPO)، اداره ثبت اختراع اروپا (EPO) و اداره مالکیت فکری کره جنوبی (KIPO) فعال‌ترین پایگاه‌های ثبت اختراع خارجی هستند.

 8. سطح بلوغ فناوری (TRL):

یکی از معیارهایی که جهت تعیین میزان آمادگی و بلوغ فناوری (تکنولوژی) بکار میرود، سطح بلوغ فناوری یا (Technology Readiness Level) TRL است. TRL ابزاری تحلیلی به منظور ارزیابی سطح آمادگی فناوری و میزان خطرپذیری ناشی از بکارگیری فناوری برای توسعه محصول است. امروزه TRL در ۹ سطح توصیف می‌شود و از سطح ۱ (مطالعات اولیه) شروع، و به مرحله ۹ که شامل راه اندازی سیستم در محیط واقعی و رقابت پذیر است، پایان میابد.

در سطح 3 آمادگی فناوری (TRL=3)، لازم است که مطالعات تحلیلی و آزمایشگاهی اجزای تشکیل دهنده تکنولوژی تأیید گردد (اجزایی که هنوز یکپارچه نشده‌اند). به عبارتی در این سطح، بایستی ویژگی‌ها و کارکرد اصلی تکنولوژی اثبات گردد.

 

فرم زیر را دانلود و آن را به دقت پر نمایید و به همراه فایل پروپوزال/پایان نامه ( کارشناسی ارشد) یا پروپوزال (دکتری/پسادکتری) و فایل اظهارنامه ثبت اختراع داخلی ( در صورت دارا بودن) حداکثر تا تاریخ 15 شهریور به آدرس پست الکترونیک info@patentoffice.ir ارسال نمایید.

* قابل توجه اساتید و دانشجویان محترم دانشگاه تهران: جهت اطلاع و پیگیری مرکز مالکیت فکری دانشگاه تهران و نیز اعلام حمایت‌ها و برنامه دانشگاه از این طرح لطفاً درصورت اقدام، علاوه بر ارسال به آدرس بالا، فرم تکمیل شده را برای این مرکز به آدرس utip@ut.ac.ir نیز ارسال بفرمائید. جهت هرگونه سوال، می‌توانید با شماره ۸۸۲۲۰۶۳۶ و ۸۸۲۲۰۶۳۸ تماس حاصل فرمائید.

 

دانلود فرم ثبت نام

دانلود پوستر

مشاهده متن اطلاعیه در وبسایت کانون پتنت

 


( ۱ )

نظر شما :

توجه! لطفا دیدگاه خود پیرامون این مطلب را در این قسمت درج نمایید و برای ارسال سایر درخواست ها و پیام ها به بخش تماس با ما مراجعه فرمایید.